Wat kun je doen met Pokémon kaarten?

Pokémon kaartspel Het Pokémon ruilkaartspel is een strategisch kaartspel (vergelijkbaar met schaken) dat gespeeld wordt met decks van 60 kaarten. Bij Pokémon draait het om het gevecht wie als eerste alle 6 ‘prijzen’ op pikt. Die prijzen zijn 6 ruilkaarten die op zijn kop (voorkant naar onder) neergelegd worden aan het begin van het spel. De speler die als eerste alle 6 prijskaarten heeft opgepikt wint. Een andere manier om te winnen is door als laatste speler over te blijven met kaarten in je deck. Als een speler geen kaart kan trekken aan het begin van zijn/haar beurt dan verliest die speler het spel.

Er zijn 3 soorten kaarten: Pokémon, Energy en Trainer.

      1. De Pokémon zijn natuurlijk waar het spel om draait: zij bevechten elkaar en laten je prijzen nemen.
      2. De Trainers zijn kaarten die je Pokémon helpen te winnen of die je helpen de juiste kaarten te trekken
      3. Energy zijn de kaarten die je nodig hebt om je Pokémon te laten aanvallen of om ze zich terug te doen trekken.k1

Er zijn daarnaast nog onderverdelingen in ieder van deze 3 soorten kaarten: je basis Pokémon en geëvolueerde Pokémon; je hebt Stadium, Supporter en Item Trainers, je hebt basis Energy en speciale Energy. In formele Pokémon duellen mag je slechts vier van dezelfde soort kaarten in je deck hebben, behalve van de basis Energykaarten.

k2

Als je het Pokémon kaartspel wilt spelen met anderen dan kun je lid worden van Pokémon Organized Play. Dit hoort bij het wereldwijde Play! Pokémon programma van The Pokémon Company internationaal en heeft twee hoofdactiviteiten:

pokemon4Pokémonliga: De Pokémonliga’s willen het Pokémon Trading Card Game als spel onder de aandacht brengen en veel plezier beleven aan Pokémon. Ze organiseren bijeenkomsten waar je het ruilkaartspel kunt (leren) spelen volgens de geldende regels. Ik ben ook lid en speel
Pokémon bij RealX in Apeldoorn. Spelers kunnen als ze meedoen regelmatig speciale promokaarten en aan het eind van elke speelperiode een league pin verdienen. Ook ontmoet je op de liga’s anderen die ook in Pokémon geïnteresseerd zijn. Spelers helpen elkaar soms ook verder met de gameboy spellen van Pokémon.

pokemon5 Toernooien: Voor het seizoen 2013-2014 waren er verschillende grote (series van) toernooien. De League Challenges, de City Championships, de Regional Championships, een International Special Premier Event (de European Challenge Cup 2014) en het Nederlandse Kampioenschap (voor Nederland) en Belgisch Kampioenschap (voor België en Luxemburg) zijn. Ik heb dit meegedaan met twee League Challenges in Apeldoorn en heb ze allebei gewonnen (de foto is van het 1e toernooi). Ook heb ik meegedaan met de Nederlandse Kampioenschappen in Leiden. Daar ben ik zestiende geworden (op de foto zijn we aan het spelen). Ook verzorgen de Pokémonliga’s Prereleases. Bij een prerelease toernooi spelen we met net nieuw uitgebrachte kaarten. Iedereen krijgt aan het begin 60 nieuwe kaarten en moet daar dan een deck van 40 kaarten van maken. Met dat nieuwe deck speel je drie rondes. Aan het einde krijg je nog eens 20 nieuwe kaarten erbij en een promo kaart. Ik heb meegedaan aan twee prereleases, een in Apeldoorn en een in Assen. Vooral het openmaken van de zakjes vind ik erg leuk (dit doe ik op de fotos hieronder).

pokemon10pokemon7pokemon3pokemon8

Plaats een reactie